фото:  PixabayХалатников участва и в създаването на първата съветска водородна бомба.Работил

...
фото:  PixabayХалатников участва и в създаването на първата съветска водородна бомба.Работил
Коментари Харесай

На 101 г. почина и последният участник в разработването на първата съветска атомна бомба

фото:  Pixabay

Халатников взе участие и в основаването на първата руска атомна бомба.

Работил е в региона на общата доктрина на относителността и космологията.

На 101 година умря най-старият учен на Руската академия на науките и последният участник в създаването на първата руска атомна бомба - теоретичният физик Исаак Халатников, заяви РИА Новости.

„ Исаак Маркович Халатников го няма “, споделиха пред организацията от Руската академия на науките.

Според събеседника на организацията това се е случило в събота сутринта.

 

Исаак Халатников е роден на 17 октомври 1919 година в Екатеринослав (днес Днепропетровск). По време на Втората международна война Халатников е изпратен в Москва, където приключва курс в една от военните академии и по-късно служи в Московския полк за противовъздушна защита, напомня Darik News.

Той взе участие в руския атомен план - група учени, ръководени от Ландау, той взе участие в изчисляването на процесите, протичащи в границите на милионни секунди от секундата, когато атомният заряд експлодира.

Както самият Халатников написа, с цел да се пресметна успеваемостта на атомната бомба, е належащо да се свържат главните й параметри, в това число свойствата на плутония и дизайна на заряда. Като цяло никой не беше решил сходен проблем преди руските учени.

“Беше допустимо да се пресметна атомната бомба посредством опростяване на уравненията, изведени от теоретиците. Но даже тези опростени уравнения изискваха доста работа, защото всичко ставаше ръчно ”, акцентира ученият.

Първият руски атомен заряд е тестван сполучливо на 29 август 1949 година, единствено 4 година след демонстрацията на американска атомна мощност над Хирошима и Нагасаки. През 1952 година работата на Халатников е отличена със Сталинската премия от втора степен.

Впоследствие Халатников взе участие и в основаването на първата руска атомна бомба. Първият руски термоядрен заряд е тестван сполучливо на 12 август 1953 година

От 1965 до 1992 година Халатников оглавява Института по теоретична физика “Л. Д. Ландау ” към Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, след което е негов почетен шеф.

Занимава се с доктрина на квантовите течности, свръхпроводимостта, квантовата електродинамика, квантовата доктрина на полето, релативистката хидродинамика, квантовата механика. Работил е в региона на общата доктрина на относителността и космологията. Широко известна е така наречен Сингулярност Белински - Халатников – Лифшиц.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР